Bemutatkozó és ismerkedő látogatásra érkezett a Szlovén Rába-­vidékre a Szlovén Nemzeti Tanács delegációja - 2020

Bemutatkozó és ismerkedő látogatásra érkezett a Szlovén Rába-­vidékre a Szlovén Nemzeti Tanács delegációja - 2020
2020.10. 16.  Rába-vidékre

Alojz Kovšca, a Szlovén Nemzeti Tanács elnökének vezetésével érkezett delegáció a szlovén Rába-vidékre 2020. október 16-án.

A delegáció a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusán kezdte látogatását, ahol az elnök elmondta, hogy a Szlovén Nemzeti Tanács delegációjának ez az első hivatalos látogatása a Rába-vidéken. Azzal kapcsolatban, hogy miért pont mostanra időzítették a jövetelüket, amikor a koronavírus terjedése miatt egyre rosszabb a helyzet, elmondta, hogy talán éppen emiatt.

Nagyon fontos, hogy most se idegenedjünk el egymástól, maradjunk együtt, és ne szakadjanak meg a rendkívül fontos kapcsolatok. Az elnök lényegesnek tartja, hogy minél több szlovén látogasson el a Rába-vidékre, s az váljon ismertebbé az anyaországban élők körében. Az elnök találkozott a szlovén kisebbség képviselőivel: Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószólóval, Holecz Károllyal, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökével és Kovács Andreával, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnökével. A tárgyaláson jelen volt dr. Robert Kokalj nagykövet és Metka Lajnšček főkonzul. Különböző témákról tárgyaltak, így például arról, hogy fontos a kultúra és a nyelv megőrzése, azonban még lényegesebb a megfelelő életszínvonal, ami megakadályozhatja azt, hogy a fiatalok a jobb kereseti lehetőség miatt elhagyják ezt a térséget, és oda menjenek, ahol átmenetileg jobbak a feltételek. Fontos, hogy mind a két kormány – a magyar és a szlovén is – megfelelő gazdasági, demográfiai politikával kezelje ezt a problémát.

Felvetődött néhány olyan téma, amelyek kapcsán további találkozókat fogunk szervezni – mondta az elnök a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. – Kölcsönös látogatások során megkezdjük a mindkét fél számára hasznos, konkrét együttműködési formákat. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Covid-19 által okozott válság súlyos következményekkel jár gazdasági területen is, és ez kihatással lesz az emberek életszínvonalára. De ha ezeket a hatásokat szeretnénk kiküszöbölni, akkor már most hozzá kell látnunk az intenzív együtt­működéshez.

Köszönetet mondott vendéglátóinak, Metka Lajnšček főkonzulnak és Robert Kokalj nagykövetnek, hogy lehetővé tették a látogatást, amelynek során Željko Vogrin kollégájával együtt sok olyan dolgot ismertek meg, melyekről korábban nem volt tudomásuk, alkalmuk volt személyesen is találkozni a Rába-vidéki szlovénekkel. A politikus­delegáció ellátogatott a Szlovén Kulturális és Információs Központba, megismerkedtek az ott működő szervezetekkel. A program Felsőszölnökön folytatódott, ahol a Szlovén Mintagazdaságot keresték fel, majd az Alma-lakot, a gyümölcsfeldolgozást tanulmányozták. A delegáció betekinthetett az ETHOS LAND projektben éppen ezen a napon zajló eseménybe is: a mintagazdaság éttermében gasztronómiai műhelymunka volt. A Rába-vidéki program a Kühár Emlékház megtekintésével zárult Felsőszölnökön.

 

Forrás: Vas Népe

Képek az eseményről

További események