A határon túli szlovénekért felelős miniszter budapesti látogatása - 2023

A határon túli szlovénekért felelős miniszter budapesti látogatása - 2023
2023.05. 15.  Budapest

Kalmár Ferenc, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízott, a Magyar-Szlovén Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság magyar társelnökének meghívására hivatalos munkalátogatásra érkezett ma Budapestre Matej Arčon, a Szlovén Köztársaság Határon Túli Szlovénekért Felelős Kormányhivatalt vezető miniszter, a KVB szlovén társelnöke.

 

Kíséretében Magyarországra érkezett Vesna Humar államtitkár asszony is, aki a nap folyamán különmegbeszélés keretében egyeztetett Kiss-Parciu Péterrel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkárával a folyamatban lévő magyar-szlovén gazdaságfejlesztési projektekről, kiemelt figyelemmel a Magyar-Szlovén Közös Alap aktuális kérdéseire.


A miniszteri küldöttség hivatalos programja az Ybl-villában kezdődött, ahol a delegációk tagjai plenáris megbeszélés keretében tekintették át a Magyar-Szlovén Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság időszerű kérdéseit, a Bizottság 2022. március 23-i ülésén megfogalmazott új, illetőleg régebbről fenntartott ajánlások realizálódását.
 

A munkaebédet követően a szlovén delegáció Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával találkozott.
 

Az Országgyűlés Varga Béla termében fogadta vendégül a szlovén küldöttséget az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága képviseletében: Ritter Imre német nemzetiségi képviselő, a Bizottság elnöke; és Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló, a NEB alelnöke.

A felek kölcsönösen tájékoztatták egymást  a magyar és a szlovén kisebbségvédelemről, nemzetiségpolitikáról, a területeiken élő nemzetiségi közösségek egyéni és kollektív jogainak biztosítását célzó intézkedésekről, a nemzetiségi nyelv, kultúra és hagyományok fennmaradását, megőrzését és megerősödését segítő kormányzati döntésekről, a nemzetiségek érdekképviseletéről.
A hivatalos program zárásaként a delegáció egy parlamenti séta keretében tekintette meg az Országház épületét.

 

Fotók: az Országgyűlés Sajtóirodája és a Szlovén Szószólói Kabinet

 

Képek az eseményről

További események