Házelnöki látogatás a szlovén Rába-vidéken

Házelnöki látogatás a szlovén Rába-vidéken
2017.05. 22.  Rábavidék

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló és Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökének közös meghívására 2017. május 22-én a szlovén Rába-vidékre látogatott Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A meghívó felek a látogatás céljául tűzték ki, hogy házelnök úr közelebbről is megismerje a létszámában legkisebb, átlagéletkorát tekintve is öregedőnek mondható, de vitalitásában erős szlovén nemzetiségi közösség értékeit, a fennmaradás érdekében tett erőfeszítéseit.

A nap folyamán elnök úr tájékoztatást kapott a magyarországi szlovénség történelméről, kultúrájáról, hagyományairól és jövőbeli törekvéseiről. A program a Szlovén Mintagazdaságban kezdődött egy díszebéddel, majd az Országos Szlovén Önkormányzat Székházában folytatódott, ahol Ropos Márton elnök úr számolt be a nemzetiségi önkormányzatiság elmúlt évtizedeiről. Azt követően házelnök úr megtekintette a felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolát és a Kühár Emlékházat. A nemzetiségi települések közül Szakonyfaluba látogatott el, ahol Rogán Valéria polgármester asszonnyal egyeztetett.

Szentgotthárdon megismerte a Szlovén Információs és Kulturális Központot, a Magyarországi Szlovének Szövetsége, a Radio Monošter és a Porabje Szerkesztősége működését és munkáját. A felújítás alatt álló Nagyboldogasszony plébániatemplomban Rimfel Ferenc plébános köszöntötte és kalauzolta.  

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke látogatását a CESCI (Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata) által szervezett 3. Szentgotthárdi Szlovén-Magyar Fórum megnyitásával zárta le. Beszédében kiemelte az együttműködés jelentőségét a közép-európai régióban, melynek keretében Szlovénia és Magyarország egyre sikeresebben együttműködik nemcsak politikai, gazdasági és szakmai szinten, hanem a tudomány, idegenforgalom, infrastrukturális fejlesztések és kultúra területén is. Hangsúlyozta a nemzeti kisebbségek szerepét is a határ mindkét oldalán, amelyek versenyelőnyt jelentenek csakúgy Magyarország, mint Szlovénia számára, melyről mai Rába-vidéki látogatásán is meggyőződhetett. Házelnök urat a fórumon Szentgotthárd Város polgármestere, Huszár Gábor úr köszöntötte.

Képek az eseményről

További események