Parlamenti bizottság látogatott a szlovén Rába-vidékre

Parlamenti bizottság látogatott a szlovén Rába-vidékre
2017.05. 09.  szentgotthárd

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló és Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökének közös meghívására május 9-10. között a szlovén Rába-vidék valamennyi településén látogatást tett az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága.

Magyarországon a 13 elismert nemzetiség közül a szlovén és a román országos önkormányzatoknak van vidéki székháza. A legnagyobb szlovén faluban, Felsőszölnökön, most járt először parlamenti bizottság, ahol kihelyezett ülésüket tartották. Kissné Köles Erika parlamenti szószóló és Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke fogadta a vendégeket, akik megnézték a Kossics József Kétnyelvű Általános Iskolát, a Kühár-emlékházat és a Szlovén Mintagazdaságot.

A szószólók a kihelyezett ülésen – amelyen részt vett V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is – tájékoztatást kaptak a magyarországi szlovénség történelméről, kultúrájáról, hagyományairól és jövőbeli törekvéseiről.

A bizottság tagjai Szakonyfaluban, Apátistvánfalván, Orfaluban és Kétvölgyön ízelítőt kaptak az élő szlovén kultúra több területéről is.

Május 10-én Szentgotthárdon, Huszár Gábor polgármester is fogadta az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottságát, bemutatta az önkormányzati hivatal épületének nevezetességeit és az önkormányzat munkáját.

A szószólókat a felújítás alatt álló Nagyboldogasszony-templomban Rimfel Ferenc plébános köszöntötte és kalauzolta.

A küldöttség megismerte a Szlovén Információs és Kulturális Központot, a Magyarországi Szlovének Szövetsége, a Radio Monošter és a Porabje Szerkesztősége működését és munkáját.

A bizottság tagjai tiszteletüket fejezték ki a legkisebb magyarországi nemzetiség törekvéseivel szemben és csodálattal adóztak Szentgotthárd és a Rába-vidék természeti, építészeti szépsége előtt.

Képek az eseményről

További események