Hivatalos látogatás Ljubljanában - 2020

Hivatalos látogatás Ljubljanában - 2020
2020.01. 21.  Ljubljana

2020. január 21-én Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló meghívására és kíséretében Ljubljanában tett látogatást.  A felek megbeszéléseket folytattak a Szlovén Örökségvédelmi Hivatal fő restaurátorával és Fejlesztési Osztályának vezetőjével, látogatást tettek a ljubljanai St. Stanislav kulturális és oktatási intézményben, tárgyaláson vettek részt Jožef Česnik, a Szlovén Köztársaság Határon túli és a Diaszpórában Élő Szlovénekért felelős Kormányhivatalát vezető miniszterrel és Franc Šuštar segédpüspökkel is.

A programok megszervezésében, a találkozók egyeztetésében közreműködött Magyarország Ljubljanai Nagykövetsége. A delegációt Bakos-Veres Ágnes konzul kísérte.

Államtitkár urat elsőként Robert Peskar úr, a Szlovén Örökségvédelmi Hivatal fő restaurátora és Damjana Pečnik asszony, a hivatal Fejlesztési Osztályának vezetője fogadta. Peskar úr köszönetét és elégedettségét fejezte ki a magyar kormány gazdasági fejlesztéseivel kapcsolatban. Bemutatta Államtitkár úrnak a Hivatal működését, a Szlovéniában megvalósuló, az örökségvédelmi felújításokat is tartalmazó projektek finanszírozásának a menetét. A tárgyaláson mindkét fél egyet értett abban, hogy a kölcsönös, határon átnyúló beruházások a két ország kapcsolatainak szorosabbá válását eredményezik. Soltész úr a megbeszélésen bemutatta a magyarországi nemzetiségeket és ezáltal az országban élő szlovének helyzetét, valamint azokat a célzott támogatásokat, amiket a kormányzat az oktatás, a kultúra és a hitélet fejlesztésére és megerősítésére ad a Rábavidéken és amelyek keretében felújításra került a felsőszölnöki templom és megkezdődött a szentgotthárdi barokk templom felújítása is. Mivel mind a barokk stílusú apátistvánfalvi Harding Szent István templom, mind a lendvai Alexandriai Szent-Katalin templom felújítása prioritás mindkét fél számára, célul tűzték ki, hogy a 2020 utáni időszakra vonatkozóan akár közös uniós pályázatot nyújtsanak be egy határon átnyúló projekt keretében ennek a két templomnak, valamint a lendvai vár felújításának és egy szentgotthárdi kulturális központ és közösségi ház létesítésének finanszírozására vonatkozóan. Amennyiben megegyezés születik a projekt megvalósításával kapcsolatban, felállítanak egy közös magyar-szlovén munkacsoportot az épületek állapotának felmérésére és egy állapotmegőrzési terv elkészítésére. Államtitkár úr támogatásáról biztosította Peskar urat a közös cél megvalósításában.

Képek az eseményről

További események