A szlovén Rába-vidék és a Muravidék fejlesztéséről tárgyaltak a nemzetiségi vezetők

A szlovén Rába-vidék és a Muravidék fejlesztéséről tárgyaltak a nemzetiségi vezetők
2022.04. 19.  Felsőszölnök

A szlovén Rába-vidék és a Muravidék nemzetiségi közösségeinek vezetői találkoztak 2022. április 19-én, Felsőszölnökön, az Országos Szlovén Önkormányzat székházában. A tanácskozás elsődleges célja a jövőbeni feladatok áttekintése volt, melynek alapjául a Magyar-Szlovén Közös Pénzügyi Alap szolgált.

Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket. – Ezt a találkozót már 2019-ben is terveztük, pedig akkor még nem is tudtuk, hogy lesz a magyar és a szlovén állam által támogatott közös alap, ami rendkívüli jelentőségű és sokat segíthet a térség gazdaságfejlesztésében. Ekkora támogatás még soha nem érkezett közösségünkhöz – mondta. 

Orbán Viktor magyar és Janez Janša szlovén kormányfő ugyanis a közelmúltban írta alá a Mura- és a Rába-vidék fejlesztését célzó közös alapról szóló megállapodást, amely ettől az évtől 2026-ig évente 5-5 millió eurót biztosít a két, nemzetiségileg vegyesen lakott térség számára. A jövő az, hogy együtt dolgozzunk, hogy összefogjunk és közös irányokat határozzunk meg, hiszen ez létünk megmaradásának záloga. Elődleges feladatunk a nyelv és a kultúra megőrzése, valamint a helyben boldogulás elősegítése, hiszen látjuk, hogy ha valaki elmegy innen, akkor identitása is gyengül – tette hozzá Holecz Károly.

Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke arról beszélt, hogy optimistán tekint a jövőbe, hiszen Magyarországon és Szlovéniában is sikerült még a választások előtt elfogadtatni a közös programot. – Most már csak az adminisztratív teendők vannak hátra, ami nem kis feladat lesz, de állunk elébe, hiszen számunkra a legfontosabb a két őshonos közösség támogatása. A cél az, hogy évek múltán is legyen olyan a Muravidéken, aki magyarul beszél, a Rába-vidéken pedig olyan, aki szlovénül. A jövőnk szempontjából meghatározó, hogy a településeinken legyen élet, legyen szó a vallás, a kultúra, a sport területéről vagy a gazdaság hatékonyságáról. 

A tanácskozáson részt vett Bači Zsuzsanna és Orban Dušan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség két alelnöke, Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója, Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke és Metka Lajnšček szentgotthárdi szlovén főkonzul is. Szó esett az oktatás, a kultúra, a sport és a turizmus területén való együttműködés erősítéséről, emellett a nemzetiségi közösségek képviselői elégedettségüket fejezték ki az elfogadott fejlesztési programokkal kapcsolatban. A tanácskozás résztvevői az úgynevezett közös alap forrásainak minél hamarabbi lehívása mellett kötelezték el magukat. 

Megállapodtak abban, hogy megújítják a 2012-ben, az akkori rába-vidéki és muravidéki nemzetiségi vezetők által aláírt együttműködési megállapodást. Az aktualizált megállapodás ismételt aláírását a két állam által 1992-ben kötött kisebbségi egyezmény – a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség és a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség különjogainak biztosításáról szóló egyezmény – aláírásának 30. évfordulójára tervezik. A két nemzetiségi közösség továbbra is szilárd hidat képezne Magyarország és Szlovénia között, ezért a jószomszédi kapcsolatok továbbfejlesztése és elmélyítése mindkét fél érdeke. 

Forrás: www.vaol.hu

Képek az eseményről

További események