A szlovén nemzetiségi szószóló szakmai-politikai egyeztetéseket folytatott Ljubljanában

A szlovén nemzetiségi szószóló szakmai-politikai egyeztetéseket folytatott Ljubljanában
2017.01. 29.  Ljubljana

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló 2017. január 29-31. között hivatalos, egyben bemutatkozó látogatáson járt Ljubljanában. A magyarországi szlovének parlamenti szószólójaként tárgyalásai során beszámolt szószólói tevékenységéről, a megválasztása óta eltelt időszakban elért eredményeiről. A találkozások alkalmával beszélt annak fontosságáról is, hogy a Magyarországon élő szlovének a szlovén nemzet tagjai, és a szlovén hazán belül élő nemzettársakéhoz hasonló tisztelet, megbecsülés és odafigyelés illeti meg őket. A szakmai-politikai egyeztetések során tárgyalt:

  • az oktatásért, tudományért és sportért felelős miniszterrel, Maja Makovec Brenčič úrhölggyel és munkatársaival;
  • Anton Peršak úrral, a szlovén kulturális miniszterrel és munkatársaival;
  • Sanja Štiglic államtitkár asszonnyal a Külügyminisztériumban;
  • a szomszádos országokkal való kapcsolattartásért felelős főosztály vezetőjével, Matej Andolšekkel;
  • a határon túl élő szlovénekért ill. Magyarországgal kapcsolatos ügyekért felelős munkatársakkal Eliška Kersnik Žmavc és Alenka Jerak úrhölgyekkel.

A hivatalos látogatás során szószóló asszonyt fogadták az RTV Slovenija vezetői, Ljerka Bizilj vezérigazgató asszony és Natalia Gorščak igazgató-helyettes asszony, de egyeztetett Miha Lampreht asszonnyal, a Rádió Szlovénia igazgatójával. Több mint egy órás tárgyalást folytatott a magyarországi szlovének parlamenti szószólója Iztok Kosem kutató professzorral, a Ljubljanai Egyetem szlovén-magyar szótár projektje vezetőjével. Hivatalos útjára és tárgyalásaira Gáspár Drágica, a Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövetsége munkatársa kísérte el.

Képek az eseményről

További események