A szlovén nemzetiségi szószóló látogatása a Megyeházán

2015.01. 19.  Szombathely

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló 2015. január 19-én hivatalos látogatást tett Majthényi Lászlónál, a Vas Megyei Közgyűlés elnökénél. A baráti hangvételű találkozón szó esett az Országos Szlovén Önkormányzat és a Vas Megyei Önkormányzat közötti megállapodás felülvizsgálatáról, a megyei közútfejlesztési program keretében a Rába-vidéken megvalósítandó útfejlesztésekről, a nemzetiségi civil szervezetek számára nyújtandó megyei pályázati lehetőségekről, a kétnyelvű szakközépiskolai vendéglátó szakirány indításának lehetőségeiről és támogatásáról a Szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskolában. A beszélgetés során a szlovén nemzetiségi szószóló részéről felvetődött az az igény, hogy ha a Civil és Nemzetiségi Kapcsolatok Bizottsága, mint a Közgyűlés állandó bizottsága nemzetiségi kérdést tárgyal napirendjén, akkor arra a jövőben az érintett nemzetiség képviselőjét is hívják meg tanácskozási joggal, amit a közgyűlés elnöke is indokoltnak ítélt.

Mind a megyei vezetés, mind a szlovén nemzetiségi szószóló elkötelezett abban, hogy a          szlovén Rába-vidék mint tájegység gazdasági potenciálját a jövőben jobban ki kell aknázni. Az idegenforgalom fejlesztése mellett hangsúlyt kell fektetni a mezőgazdaságban rejlő lehetőségek feltérképezésére és hasznosítására, továbbá elő kell segíteni támogatások és pályázati lehetőségek formájában a kis- és középvállalkozások megtelepedését a térségben, a már meglévőket pedig fejleszteni kell. Az újonnan megválasztott közgyűlési elnök - a szószóló asszony céljaihoz hasonlóan - törekszik a Szlovéniával, a prekmurjei magyar közösséggel kiépített jó kapcsolatok fenntartására, a szomszédos térségek gazdasági és kulturális együttműködésének hatékony fejlesztésére.

A találkozó egyértelmű üzenete: mindkét fél a hatékony és eredményes együttműködés lehetőségét keresi, amely egyszerre szolgálja a szlovén nemzetiség érdekeit és Vas megye jövőbeni fejlődését.

(dr. Sütő Ferenc szószólói asszisztens és jogi tanácsadó)

 

KERETBE: A szlovén nemzetiségi szószóló látogatása a Megyeházán

További események