A szlovén kultúra napját ünnepelték Szentgotthárdon - 2020

A szlovén kultúra napját ünnepelték Szentgotthárdon - 2020
2020.02. 07.  Szentgotthárd

A szlovének számára évtizedek óta ünnepnap február 8-a, mert France Prešeren, a legnagyobb szlovén költő halálának évfordulója, ami egyben a szlovén kultúra napja is.

A magyarországi szlovének és szervezeteik is évtizedek óta gazdag kulturális programmal tisztelegnek szlovénségük kulturális értékei, nyelvük, a nép, a szlovén emberek, alkotók, tudósok, művészek által a múltban vagy jelenünkben teremtett értékei előtt.
A magyarországi szlovének két csúcsszervezete, az Országos Szlovén Önkormányzat és a Magyarországi Szlovének Szövetsége az idén közösen szervezett ünnepséget, melynek keretében megemlékeztek az OSZÖ megalakulásának 25. évfordulójáról és a tulajdonában lévő Szlovén Rádió Közhasznú Nonprofit Kft. működésének 20. évéről is.

 
Köszöntőbeszédet mondtak: Olga Belec, a Szlovén Köztársaság Határon Túli és a Diaszpórában Élő Szlovének Kormányhivatalának államtitkára és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Jelen voltak az ünnepségen: Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes, Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló, Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke, Ropos Márton elnökhelyettes, Hirnök József alelnök, Mukics Ferenc ügyvezető igazgató, V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Dr. Balázsy Péter megyei főjegyző, Őexc. Robert Kokalj nagykövet, Metka Lajnšček főkonzul, a szlovén Rába-vidék polgármesterei, intézményvezetői. A kulturális műsorban közreműködtek a felsőszölnöki és az apátistvánfalvi kéttannyelvű általános iskola diákjai, az MSZSZ szentgotthárdi kamarakórusa.

Képek az eseményről

További események