A magyar és a szlovén házelnök határ menti találkozója

A magyar és a szlovén házelnök határ menti találkozója
2019.02. 21.  Felsőszölnök

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Dejan Židan, a Szlovén Nemzetgyűlés elnökének határmenti találkozójára került sor 2019. február 21-én. A házelnökök delegációik kíséretében kölcsönösen ellátogattak az országaik területén élő nemzeti kisebbségeik közösségeibe, ahol személyesen is tájékozódtak a nemzetiségek jelenéről, aktuális helyzetéről, fejlesztési elképzeléseikről. A látogatás munkareggelivel és a felújított Bánffy Központ megtekintésével kezdődött a Muravidéken, majd a szlovén Rába-vidéken folytatódott, ahol egyeztető megbeszélésre is sor került a szlovén nemzetiség képviselőivel az Országos Szlovén Önkormányzat székházában. A felsőszölnöki Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola növendékeinek kétnyelvű kultúrműsorát követően a munkaebéd elfogyasztása következett, a program a Rába-vidék déli részének megtekintésével és a szlovén Rába-vidék kiemelt jelentőségű szakrális emlékének számító, apátistvánfalvi (Harding Szent István) templom megtekintésével ért véget.

Az anyanyelv megtartása, a nemzetiségi kultúra értékeinek megőrzése mellett a határ menti térségek gazdaságának megerősítése is a nemzetiségek megmaradását szolgálják – hangoztatta a találkozó alkalmával Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Lendván elsősorban a múlt kérdéseinek feldolgozását, valamint jövőbeni kulturális együttműködés kérdéseit vitatták meg, míg az eszmecsere második felében, a magyarországi szlovének által lakott Rába-vidéken pedig a helyi gazdaság fejlesztésével kapcsolatos elképzelések kerültek a nemzetiségi közösség vezetőivel folytatott megbeszélés fókuszába. Házelnök úr úgy fogalmazott: a Rába-vidék fejlesztéséről szóló tervek már elkészültek és hamarosan a Kormány asztalára kerülnek. A magyar politikus hozzátette: az államok és kormányok feladata, hogy akár a jogi szabályozással, akár az infrastruktúra fejlesztésével segítsék a helyi gazdaság fejlődését, hozzájárulva a térség népességmegtartó képességének növeléséhez.

Az Országgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elismerően szólt arról az összefogásról és aktivitásról amit a Magyarországon élő tizenhárom nemzetség közül – viszonylag alacsony lélekszámukhoz képest – a szlovén nemzetiségi tagjai tanúsítanak.

 

Dejan Zidan szlovén házelnök úgy fogalmazott: az Országos Szlovén Önkormányzat és a térségi fejlesztési ügynökség együttműködésének köszönhetően olyan mintaprojektet sikerült kidolgozni, amely a határ mindkét oldalán hasznosítható elemeket tartalmaz és amelynek megvalósítása valóban erősíteni fogja a Rába-vidék és a Muravidék gazdaságát is.

 

Forrás: MTI

Képek az eseményről

További események