Soltész Miklós államtitkár látogatása a szlovén Rába-vidéken - 2021

Soltész Miklós államtitkár látogatása a szlovén Rába-vidéken - 2021
2021.10. 26.  

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló és Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke meghívására hivatalos látogatáson járt 2021. október 26-27. között a szlovén Rába-vidéken, ahol tájékozódott a már megvalósult, illetve a kivitelezés fázisában lévő egyházi és nemzetiségi fejlesztésekről.

Államtitkár úr a nap folyamán első programelemként találkozott Rogán Valéria polgármester asszonnyal, Bugán Lillával, a Szakonyfalui Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat elnökével. Tájékoztatóikban mindketten beszámoltak a település fejlődéséről, a megvalósult nemzetiségi beruházásokról és fejlesztésekről, valamint a település előtt álló jövőbeli kihívásokról.

Államtitkár úr megtekintette a felújítás alatt álló templomot és az újonnan kialakítandó Etikus porta munkálatait, végigjárta a kétnyelvű keresztutat és megcsodálta a fénykeresztet.

Látogatásának második állomása Szentgotthárd-Rábatótfalu volt, ahol Bartakovics Ilona, a helyi szlovén nemzetiségi önkormányzat elnöke számolt be az Államtitkárság által kiírt nemzetiségi beruházásra sikeresen benyújtott pályázat eredményeként megvalósított játszótér projektről, felvázolta a kultúrház felújítására vonatkozó elképzeléseket. A helyi templomot Bodorkós Imre plébános úr mutatta be.

Felsőszölnökön Tóth Tibor plébános úr vezetésével tekintette meg Államtitkár Úr a kívül és belül is megszépült Keresztelő Szent János templomot majd a Kühár Emlékházban tett egy rövid sétát.

A nap részeként Államtitkár Úr ellátogatott még a szentgotthárdi Szlovén Rádióba és egyeztető megbeszélést folytatott a Szlovén Köztársaság Szentgotthárdi Főkonzulátusán, Metka Lajnšček főkonzul asszonnyal. Este pedig a Keresztény Szerda esték keretében, a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület meghívására, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tapasztalatairól, benyomásairól tartott előadást.

Képek az eseményről

További események