Magyar-szlovén közös házelnöki találkozó - 2023

Magyar-szlovén közös házelnöki találkozó - 2023
2023.05. 18.  Szentgotthárd

Közös látogatást tett 2023. május 18-án a magyarországi szlovén Rába-vidéken és a szlovéniai Muravidéken a magyar és a szlovén házelnök.

    Őexc. Dr. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke és Őexc. Urška Klakočar Zupančič, a szlovén Nemzetgyűlés elnöke a nap folyamán először Szentgotthárdon, majd Lendván találkozott a  nemzetiségi vezetőkkel, a térség polgármestereivel.
    A szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központban a delegációk tagjai a házelnökök vezetésével megemlékeztek a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség és a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség különjogainak biztosításáról szóló egyezmény aláírásának 30. évfordulójáról.
    A jubileum alkalmából rendezett ünnepségen emlékező beszédet mondtak: Kissné Köles Erika szlovén országgyűlési szószóló és Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő.
   A magyarországi program az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola, az orfalui szlovén tájház meglátogatásával és egy közös hársfa elültetésével ért véget.
   A szlovéniai program részeként a küldöttségek  megtekintették a Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolát, a dobronaki magyar tájházat, közösen ültettek el egy körtefát.
   A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség lendvai székházában pedig a két házelnök jelenlétében került sor a muravidéki magyar nemzeti közösség és a Rába-vidéki szlovén nemzeti közösség ernyőszervezetei által 2012-ben aláírt Együttműködési Megállapodás aktualizált változatának aláírására.

Fotók: az Országgyűlés Sajtóirodája és a Szlovén Szószólói Kabinet

Képek az eseményről

További események